Plovdiv24.bg реши да провери нараства ли Пловдив като територия и население.

...
Plovdiv24.bg реши да провери нараства ли Пловдив като територия и население.
Коментари Харесай

Вижте в кои райони на Пловдив е най-гъсто населено

Plovdiv24.bg реши да ревизира нараства ли Пловдив като територия и население. Резултатът от нашата инспекция - популацията на града се е нараснало за последните 5 години, само че територията остава непроменена. Това, несъмнено, оказва въздействие на гъстотата на популацията и площта, с която разполага то.

В територията и границите на общината се включват землищата на Пловдив и на кварталите " Коматево " и " Прослав ".

В Пловдив са се обособили шест региона – " Централен “, " Източен “, " Западен “, " Северен “, " Южен “ и " Тракия “. Жителите на град Пловдив са общо 382 778 души.

С максимален брой население е регион " Южен “ – 83671 души, след него е " Централен “ – 81509 души, " Източен “ – 60701 души, " Тракия “ – 60127, " Северен “ – 55879 души и " Западен “ – 40719 души.

Анализите, предоставени ни от общинската администрация, демонстрират, че не във всички региони на Пловдив е реализиран растеж в броя на популацията. В два от регионите то остава съвсем не променено за последните 5 години. Това са " Западен " и " Източен ".

В останалите четири региона има растеж в числеността на обитаващото ги население. При тях темповете на повишаване на популацията са в границите на над 100%. Въпреки, че се твърди, че броят на популацията в " Столипиново " се усилва, стагнацията в регион " Източен " се изяснява с обстоятелството, че огромна е частта на хората, които се изселват от региона, отвън ромската етническа група.

Нарастващият брой на популацията на община Пловдив, макар че не е изменена територията, дава отражение на гъстотата на популацията.

Община Пловдив се обрисува с най-висока плътност на популацията, доста по-висока от тази на Варна.

Ето каква е гъстотата по региони:

" Централен " – 9126 души на км2

" Източен " – 8257 души на км2

" Западен " – 1818 души на км2

" Северен " - 1430 души на км2

" Южен " – 3691 души на км2

" Тракия " - 5180 души на км2

Ако гъстотата на популацията се показа единствено при отчитане на площта на урбанизираните територии, по-съществени са отклоненията за регионите " Западен " и " Южен ", надлежно – 4292 души на км2 и 6560 души на км2.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР